close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

TEST

2. února 2012 v 19:49 | Kika
Tu je test o psoch sutaz potrva do konca februara a potom vyhlasime prvych 3 vitazov a na blog dame diplomy vela stastia :)1. Pes patrí medzi:

a.) plazy

b.) vtáky

c.) cicavce



2. Prvý pes vo vesmíre so volal:

a.) Dunčo

b.) Lajka

c.) Majka



3. Pes sa pri veľkých teplotách snaží znížit svoju telesnú teplotu tým, že:

a.) vrtí chvostom

b.) vyplazuje jazyk

c.) neustále sa škriabe



4. Ak chceme aby si pes spájal pochvalu či pokarhanie s jeho vykonaním činom, musíme ho pochváliť či pokarhať nejneskôr asi .............. po čine.

a.) 2 až 3 sekundy

b.) 2 až 3 minúty

c.) 2 až 3 hodiny



5. Samica psa sa nazýva:

a.) slinka

b.) klučka

c.) sučka



6. Hovorí sa že pes ja najlepší priateľ

a.) misky s jedlom

b.) človeka

c.) mačiek



7. Koľko percent povrchu tela psa tvoria potné žľazy?

a.) 0%

b.) 8%

c.) 15%



8. Kde sa na tele psa nachádza kohútik?

a.) v oblasti labiek

b.) v oblasti slabín

c.) v oblasti krku a chrbta



9. Pes má v porovnaní s človekom čuch

a.) niekoľko násobne slabší

b.) niekoľko násobne citlivejší

c.) Má ho viac menej rovnocenný s človekom



10. Ako sa všeobecne nazýva "chlpatý pokriv" psa.

a.) slama

b.) koženka

c.) srsť

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mikayla Mikayla | 3. února 2012 v 19:39 | Reagovat

1C
2B
3B
4A
5C
6B
7A
8A
9B
10C

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama